Įdomiai praleidome netradicinio ugdymo dieną „Pažinkime savo istoriją. J. Zikaro atminimo įamžinimas Panevėžio krašte“. Buvome Panevėžio miesto archyve, kur saugomi dokumentai. Sužinojome, kad čia galima sutalpinti iki 4 kilometrų dokumentų. Įdomiausia buvo užeiti į archyvo saugyklą (5d kl.).

Penktokams veikla patiko, nes susipažino su miesto architektūra. Sužinojo, kokių įdomių pastatų yra gimtajame mieste. Susipažino su archyvu, sužinojo, kas jame saugoma. Nustebino tai, kad seniau žmonės labai gražiai rašė. Kad archyve galima rasti senas mokinių asmens bylas, kurioms apie 80 metų (apibendrino 5c auklėtoja Jūratė).

Mano mokiniams didelį įspūdį paliko vien apsilankymas Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, nes nė vienam dar nebuvo tekę čia būti. Iš pat pradžių juos nustebino gražus pastatas miesto centre, po to labai jauki aplinka viduje ir malonios darbuotojos. Įdomu buvo pamatyti rūsyje stalą, kuriuo naudojosi pati rašytoja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. Orientacinis žaidimas taip pat suteikė teigiamų emocijų, noriai fotografavosi prie J. Balčikonio gimnazijos ir kitur (apibendrino 5a auklėtoja Lidija).

6d klasės mokiniai džiaugėsi netradicinio ugdymo veikla – aktyviai dalyvavo orientaciniame žaidime, skirtame pirmajam profesionaliam Lietuvos skulptoriui Juozui Zikarui. Pirmiausia, jie sužinojo, kas jis toks yra. Dauguma vaikų nenusivylė, kad teko daug vaikščioti: „Kelionė buvo greita ir smagi“ (Toma). Rasti visi objektai! „Taip pat galėjau pažinti Panevėžį ir jo gatves“ (naujokė Goda). Sužinota, kad Panevėžyje yra daug įdomių vietų, kad Kristaus Karaliaus katedra, mūsų pagrindinė šventovė, tikrai įspūdinga. Kaip ir Juozo Zikaro darbai, kuriais didžiuojasi mūsų miestas. Tačiau didžiausią įspūdį mokiniams paliko apsilankymas miesto archyve, viename paslaptingiausių pastatų, kuriame saugomi patys įvairiausi dokumentai ir nuotraukos. „Buvo įdomu, bet liūdna klausytis apie tremtį, Sibirą, lagerius“ (Toma). Apsilankymą archyvo saugykloje šeštokai ilgai atsimins, nes sušalo! Izabelė įsiminė, kad, kilus gaisrui archyve, gesinama dujomis, o ne vandeniu. „Įdomu, smagu ir naudinga“, – taip 6d klasės mokiniai trumpai apibūdino savo tos dienos veiklą. Įvyko pirmosios pažintys su Juozu Zikaru ir jo darbais Panevėžyje, su miesto archyvu (apibendrino klasės vadovė Virginija). 

Lapkričio 16 d. mes su visa klase vykome į J. Balčikonio gimnaziją. Šios mokyklos direktorius mums papasakojo apie Juozą Zikarą, aprodė pačią gimnaziją. Apie J. Zikarą sužinojau, kad jis buvo vienas pirmųjų profesionalių Lietuvos skulptorių. Dalyvavome orientaciniame žaidime, kurio metu ieškojome pagal duotas nuorodas objektų bei vietų, susijusių su Juozo Zikaro asmeniu. Buvo labai įdomu ir linksma. P o šios kelionės aš dar labiau noriu mokytis Juozo Balčikonio gimnazijoje (Karina, 8b).

Lapkričio 16 d. mūsų klasė keliavo po Panevėžį, norėdami paminėti Seimo paskelbtus 2021 m. Juozo Zikaro metais. Labiausiai nustebino sužinotas dalykas, kad „Laisvės“ statula buvo iškalta J. Balčikonio gimnazijoje, naudojant vieną gimnazijos mokinę, kaip įvaizdžio šaltinį (Justinas, 8b).

Man buvo įdomu pasivaikščioti ir apžiūrėti J. Zikaro paminklus, pastatus. Buvome priėję Panevėžio registrų centrą ir sužinojome, kad ten buvo J. Zikaro pastatytas namas, kuris dabar jau nugriautas (Matas V., 8b).

Dar sužinojome, kad J. Zikaras sukūrė pirmas lietuviškas monetas (Aistė, 8b). 

Man labiausiai patiko Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijoje, nes ten mus pasitiko gimnazijos direktorius, aprodė ir papasakojo apie mokyklą, truputį jos istorijos. Buvo smagu gimnaziją pamatyti iš vidaus, sužinoti kokios klasės, kiek mokinių ir kokia buvo jos istorija. Sužinojome apie J. Zikaro kūrybą, gyvenimą ir veiklą Panevėžyje. Tada visi pradėjome ieškoti ir galvoti, kur yra paslėpti orientacinio žaidimo objektai. Suradę visus objektus nusifotografavome ir grįžome namo (Luknė, 8c).

6a ir 6b klasės mokiniai puikiai praleido netradicinio ugdymo dieną. „Man labiausiai patiko J. Balčikonio mokykla ir joje esančių žymių Panevėžio žmonių bareljefai. Mus mokyklos kiemelyje pasitiko mokyklos direktorius, kuris aprodė šiuos bareljefus. Radome ir Mykolo Karkos bareljefą. Prie jo mes nusifotografavome“. „Patiko apsilankymas archyve, kuriame mes pamatėme senas knygas ir dokumentus, dokumentų saugyklą“. „Man patiko vaikščioti po miestą ir ieškoti stotelių su užuominomis“.

Buvome G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje, kur žiūrėjome dokumentinį filmą apie J. Zikaro gyvenimą ir kūrybą. Sužinojome labai daug apie šį garsų žmogų, kaip atkakliai jis siekė savo tikslo, kiek sunkumų buvo jo gyvenime, kokie svarbiausi ir žinomiausi jo darbai. J. Zikaras labai daug padarė Lietuvai – skulptūros, sukurtos ir ilgai naudotos monetos, mokytojavimas. Praėjo 140 metų, bet jo darbai vis dar žinomi ir vertinami. Po filmo buvo orientacinis žaidimas – surask objektą, susijusį su J. Zikaro gyvenimu. Kadangi mes buvome pasiskirstę, kas kokį objektą suras, tai ilgai neklaidžiojome. Suradome ir nusifotografavome. Smagiai praleidome šią dieną (7c kl.).

Mūsų klasė buvo G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje. Žiūrėjome filmą apie J. Zikaro gyvenimą bei jo kūrybą. Sužinojome, kad J. Zikaras nusipelnęs Panevėžio miestui, sukūręs įvairių skulptūrų. Taip pat mūsų klasė surado daug objektų orientaciniame žaidime „J. Zikaro pėdasakai Panevėžyje“. Įdomiausia buvo sužinoti, kad Panevėžyje yra „pinigų pastatas“, kurio fasadą puošia J. Zikaro sukurtas ornamentuotas herbas (Ieva ir Karolis, 7b). 

Buvo labai įdomu Paliukų kaime pamatyti senovinį namą, kuriame įsikūręs muziejus. Labai patiko šalia namo esančios skulptūros. Aš iki šiol nieko nežinojau apie J. Zikarą, bet dabar jau daug žinau (Justinas, 10a).

Graži ir įdomi Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos aplinka. Tikriausiai ten mokosi labai kūrybingi ir darbštūs mokiniai (Gabija, 10a).

 

Nuotraukos mokyklos „Facebook“ paskyroje (žiūrėti)

 

 

© 2016. Visos teisės saugomos