Šiais metais Šiaurės šalių literatūros savaitė pakvietė vaikus į garsinio skaitymo renginius mokyklos bibliotekoje svajonių ir ilgesio tema. Šis laikmetis paženklintas didesnių atstumų, užvertų sienų, tačiau svajonės ir ilgesys mus jungia ir vienija, nepaisant visų apribojimų. Literatūra mums visais laikais leisdavo nuklysti į svajones, o per pandemiją tai tapo net ypatingai svarbu.

Mūsų mokykla dalyvavo skaitymuose vaikams „Auštant“. Kaip įprasta šis tarptautinis projektas vyksta lapkričio mėnesį, pačiu tamsiausiu metų laiku. Pagrindinė savaitės idėja labai paprasta: prie žvakių šviesos visiems kartu susibūrus skaityti knygą. Džiugu, kad ir šiais metais sulaukėme nemažo susidomėjimo. Skaitėme rašytojos iš Alandų salų K. Erlandsson knygos „Perlų ieškotoja“ ištrauką. Mums talkino lietuvių kalbos mokytojos S. Kvetkienė, N. Krivickienė, N. Sriubienė ir rusų kalbos mokytoja R. Rimkutė. Išraiškingai ir įtaigiai perskaityta ištrauka sudomino visus skaitymuose dalyvavusius mokinius. Kartu su knygos veikėja Miranda vaikai leidosi į jūros dugną gaudyti perlų... Tema labai įdomi ir nekasdieniška, todėl aptarę skaitytą ištrauką, žiūrėjome skaidres apie perlus. Pirmiausia išsiaiškinome, kas gi tas perlas yra, kokia jo kilmė, kiek ir kokių rūšių žinoma, kokie labiausiai vertinami, kur ir kam naudojami. Ne mažiau įdomu buvo susipažinti su perlų gaudytojų istorija prieš 100 metų. Kalbėjome apie gamtos suformuojamus natūralius perlus, žmogaus kultivuojamus perlus, kurie auginami moliuskuose, ir dirbtinius perlus, gaminamus iš perlamutro, koralo ar net stiklo.

Šiaurės šalių literatūros savaitės metu pagilinome žinias apie šiaurės šalis, plačiau susipažinome su Alandų salomis ir daug naujo sužinojome apie perlus.

 Bibliotekos vedėja Z. Januškevičienė

© 2016. Visos teisės saugomos