Jau nuo 2005 m. Lietuvoje kasmet vyksta akcija „Metų knygos rinkimai“. Šios akcijos tikslas – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos metu pristatomi geriausi ir naujausi šiuolaikinės lietuvių literatūros kūriniai. Į šią akciją kasmet aktyviai įsijungia ir mūsų mokyklos mokiniai. Didžiausią dėmesį skiriame vaikų ir paauglių knygoms.

Šiemet ekspertų komisija vaikų kategorijoje atrinko penkias knygas, o paaugliams buvo pasiūlytos tik trys knygos. Jau nuo kovo mėnesio pabaigos ir beveik visą balandį mokyklos skaitykloje vyko nominuotų knygų pristatymai, buvo plačiau supažindinama su knygų autoriais ir dailininkais. Į „Metų knygos rinkimų“ akciją aktyviai įsijungė šios klasės: 1b (mokytoja Žydrūnė Juozapaitienė), 1d (mokytoja Violeta Matiukaitė), 2d (mokytoja Aurika Zimblytė-Blansjaar), 3c (mokytoja Dainora Užusienienė), 4c (mokytoja Asta Purkėnaitė-Jokubauskienė), 4d (mokytoja Regina Rimšelienė). Su knygų paaugliams trejetuku susipažino visos klasės, kurias lietuvių kalbos ir literatūros moko mokytoja Sigutė Kvetkienė: 6d, 7a, 7b, 7e, 10a. Mokiniams teko nelengva užduotis - išrinkti pačią geriausią, įdomiausią Metų knygą. Mūsų mokykloje 2022 Metų knyga vaikams be konkurencijos tapo I. Šalčiūtės „Lelijos nuodija miestą“. Už šią knygą, „rimčiausią“ iš vaikų penketuko, balsavo ir kai kurie paaugliai. Savo skaitytojų ir gerbėjų sulaukė ir kitos vaikų kategorijoje nominuotos knygos: K. Zylės „Geriausia diena“, E. Daciūtės „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“, I. Ežerinytės „Tetulė Liu“, K. Kasparavičiaus „Žvaigždžių paukštis“. Vyresnės klasės 2022 Metų knyga paaugliams išrinko V. Jasaičio „Priklausomas. Be galimybės mesti“. Šiek tiek mažiau balsų gavo J. Žilinsko „Bėgliai: jūrų keliais į Ameriką“ ir I. Ežerinytės „Dabar Marselis“. Džiugu, kad mūsų skaitytojai skaito, mėgsta knygas. Prie kai kurių šioje akcijoje nominuotų knygų mūsų bibliotekoje jau susidarė eilutė. Malonu pastebėti, kad mokiniai knygas renkasi ne pagal puslapių skaičių, kaip dažnai anksčiau pasitaikydavo, bet pagal tai, kurios knygos juos iš tiesų sudomino savo turiniu.

Belieka sulaukti gegužės 7-osios – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos, kai bus paskelbti „Metų knygos rinkimų 2022“ rezultatai Lietuvoje. Tada palyginsime, ar mūsų mokyklos skaitytojai balsavo taip pat, kaip ir visoje Lietuvoje. Baigdama noriu padėkoti pradinių klasių mokytojoms ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Sigutei Kvetkienei už bendradarbiavimą. Taip pat labai ačiū akcijos organizatoriams, Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai už tai, kad patenkino mūsų paraišką ir padovanojo bibliotekai vaikų knygų penketuką.

Audronė Tumulienė, mokyklos bibliotekos vedėja

© 2016. Visos teisės saugomos