Kovo 30 dieną mūsų mokykloje vyko netradicinio ugdymo diena „Aplinka ir mes“. Mes, 7c klasės mokiniai, lankėmės UAB „Aukštaitijos vandenys“, susipažinome su įmonės veikla, darbu, profesijomis. Mus pasitikęs darbuotojas salėje parodė skaidres ir papasakojo apie mūsų planetos vandens išteklius, kiek yra tinkamo naudoti gėlo vandens, kaip lengva jį užteršti ir kaip sunku išvalyti.

Pirmą kartą gavome chemijos žinių – kuo skiriasi mineralinis vanduo, vanduo iš čiaupo, kokių mineralų yra vandenyje. Apsilankėme jau nebenaudojamame vandens rezervuare, ten buvo šalta ir baisoka. Šioje patalpoje dabar rengiamos parodos. Gavome ir namų darbų: visam laikui prisiminti, kad į klozetą galima mesti tik tualetinį popierių, negalima išmesti pasenusių ir nebetinkamų naudoti vaistų. Tokio vandens neįmanoma išvalyti, kai jis patenka į upes ar vandenynus, mutuoja vandenų gyventojai. Išvyka buvo labai naudinga ir įdomi.

Po išvykos mokiniai pasidalino įspūdžiais:

„UAB „Aukštaitijos vandenys“ rūpinasi vandens tiekimu Panevėžyje. Tai pat surenka nuotekas ir jas valo. Įmonės darbuotojai rūpinasi vamzdynų nepertraukimu, valo užsikimšusius vamzdynus, rekonstruoja ir tiesia naujas vamzdynų linijas... Sužinojau daug apie vandens sandarą, kalkių susidarymą. Tai galėsiu panaudoti buityje ir žinosiu tiesą apie kalkių naudą ir svarbą. Dabar žinau, iš kur atkeliauja vanduo“ (Tomas Bielskis).

„Darbuotojai rūpinasi įmonės stabilumu ir vandentiekių veikimu. Įmonėje dirba vandenvietės ir tinklų tarnybos specialistai, nuotekų valytojai, energetikos tarnybos specialistai, automatinių valymo sistemų tarnybos specialistai, vandens tyrėjai, vandens prietaisų ir mechanikos tarnybos specialistai, transporto tarnybos specialistai, projektuotojai, buhalteriai, gamybos valdymo kontrolieriai, pardavėjai, statybininkai. Specialistai yra ruošiami profesinėse mokyklose, kolegijose, universitetuose. Sužinojau daugiau apie įmonės veiklą, vandens sudėtį, filtravimą, nuotekų tvarkymą ir aplinkosaugą. Manau, kad šią informaciją galėsiu panaudoti savo gyvenime, kad mažiau terščiau aplinką“ (Ugnė Butkytė).

„Šią netradicinio ugdymo dieną sužinojau, kad vanduo iš čiaupo turi daugiau mineralų nei filtruotas vanduo, ir šitaip galėsiu sutaupyti pinigų nepirkdamas filtravimo prietaisų“ (Grantas Oniūnas).

7c kl. mokiniai ir auklėtoja Rima Jacevičiūtė

© 2016. Visos teisės saugomos