Penktus metus mūsų mokykloje pradedamas vykdyti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos finansuojamas neigiamų socialinių veiksnių prevencijos projektas „Žengiu teisingu keliu“. Šįkart projektą pradėjome visiškai nauja veikla – išvyka į dar nė karto neaplankytą Kupiškį. Saulėtą pavasario dieną smagiai nusiteikę penktokai, lydimi socialinės pedagogės Jolantos ir psichologės Kristinos, išvyko į Kupiškyje esantį projekto partnerių sporto klubą „Reljefas“.

Klube mus pasitiko Graikijoje 2013 metais tapęs pasaulio fitneso čempionu, daugkartinis Lietuvos fitneso čempionas, Europos vicečempionas, Lietuvos kultūrizmo federacijos trenerių tarybos pirmininkas Modestas Puišė. Šitiek nuopelnų turintis Modestas Puišė pasirodė labai šiltas, paslaugus, malonus ir paprastas. Kupiškietis, sportuojantis visą savo gyvenimą, trenerio stažą turintis apie 30 metų, labai susidomėjusiems penktokams turėjo ką papasakoti, patarti, pamokyti. Pirmiausia treneris papasakojo apie mitybos svarbą, kas gi yra vaikų mėgstami „čipsai“, „kokakola“ ir pan. Pasikvietęs vieną, nuolat nerimstantį, penktoką pademonstravo „triukų“ su mobiliuoju telefonu ir, žinoma, paaiškino apie didžiulę žalą žmogui, kuris vis dažniau įninka į išmanųjį įrenginį. Priminė, kad nemažesnę žalą organizmui daro ir pomėgis „pagarinti“ ar paragauti svaigiųjų gėrimų. Išklausę įdomių ir naudingų patarimų, mokiniai buvo pakviesti į sporto salę išbandyti ten esančius treniruoklius. M. Puišė labai nuoširdžiai, su didžiuliu entuziazmu padėjo, paaiškino kiekvienam mokiniui, kaip taisyklingai naudoti sportinę įrangą. Kadangi vaikų daug, susidomėjimas ir smalsumas didžiulis, vienas treneris tikrai turėjo ką veikti, į pagalbą mokiniams skubėjo ir sporto salėn atėję pasportuoti Kupiškio gyventojai. Penktokai buvo sužavėti, pabaigti treniruotės labai nesinorėjo, todėl teko keisti planus ir pasilikti sporto klube ilgiau nei buvo numatyta. Bet, kad ir kaip buvo smagu, laikas negailestingai ištirpo, teko atsisveikinti su taip nuoširdžiai mus priėmusiu ir rūpestingu sporto klubo „Reljefas“ šeimininku Modestu.

Išvyką tęsėme Kupiškio etnografiniame muziejuje. Penktokai dalyvavo edukacijoje „Taip vilkėjo mūsų seneliai“. Edukatorė supažindino su tautiniais kostiumais, būdingais skirtinguose Lietuvos regionuose gyvenusiems žmonėms. Visos edukacijos metu kiekvienas mokinys turėjo po maišelį, į kurį dėjo medinukus už edukacijos metu teisingai atsakytus klausimus. Vyko savotiškos varžytuvės, mokiniai turėjo įdėmiai klausytis, kad galėtų atsakyti į klausimus ir gauti medinuką. Daugiausiai medinukų surinkę vaikai buvo apdovanoti ir jiems suteikta teisė sudėlioti virtualią dėlionę planšetiniame kompiuteryje. Kiti vaikai neliko nuskriausti, jie dėliojo medines dėliones. Dar viena įdomi veikla edukacijoje – žaidimas kortomis. Pasiskirstę komandomis, penktokai turėjo surinkti to paties regiono aprangos detales ir pan. Po edukacijos mokinukai apžiūrėjo muziejaus ekspoziciją.

Paskutinė išvykos dalis – Kupiškio marios. Nuostabaus grožio vieta. Čia mokiniai galėjo praleisti skirtą laiką kaip jiems patinka: vieni susėdę prie staliuko pietavo, kiti mėgavosi saulyte ant marių lieptelio, dar turintys energijos – sportavo, supėsi, žaidė gaudytinių...

Smagūs, kupini įspūdžių, naujų žinių ir nusiteikę sveikai gyventi be žalingų įpročių, dar ir su muzika, kurią parinko vairuotojas Vilius bei mokinių dainomis autobuse, grįžome namo.

Kviečiame visus mokyklos mokinius ir bendruomenę aktyviai, išradingai dalyvauti projekto „Žengiu teisingu keliu“ veiklose, pasiūlyti savo idėjas.

Jolanta Matiukė, socialinė pedagogė

© 2016. Visos teisės saugomos