2022 m. balandžio 27 d. Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų pasaulio šalių, minima Tarptautinė triukšmo supratimo diena. Jos tikslas atkreipti visuomenės dėmesį į visiems aktualią triukšmo problemą, skatinti kurti tylesnius namus, tylesnes mokyklas, ugdyti visuomenės atsakomybę už tylios aplinkos puoselėjimą.

Minint šią dieną, socialinė pedagogė mokinius supažindino su triukšmo poveikio sukeliamomis neigiamomis pasekmėmis mūsų sveikatai, kalbėjo kaip matuojamas triukšmas, kas yra decibelas, vaikai klausėsi pasakos, kad galėtų suprasti, kur slypi tylos išmintis. Užsiėmimo metu mokiniai atliko dėmesingumo pratimą „Tylos skambutis“ – bandė išgirsti ir atsiminti visus, net menkiausius, mus supančius garsus. Bene sunkiausia užduotis buvo išgirsti, kas girdisi mūsų viduje. Mokiniai sužinojo, kas yra „tylos dieta“, ir pažadėjo namuose išbandyti, o po to pasidalinti patirtimis su mokytojomis.

„Tik didžiuliame triukšme sugebame įvertinti tylą. Tai tarytum šalto ir tyro vandens gurkšnis kaitroje. Ir kai mes juntame bet kokį ilgesį, tai iš tikrųjų tylos melancholija, nes vaizduotėje atsigamina kokia nors begarsė scena. Ir tada pajuntame, kad tyla yra tai, ką mes kažkada turėjome brangiausio. Kodėl tai praradome? Kadangi mus dabar supa triukšmas!“ (A. Pilvelis).

 Socialinė pedagogė Jolanta Matiukė

 

 

© 2016. Visos teisės saugomos