Mūsų mokyklos aštuntos klasės mokinius aplankė Darbo ginčų komisijos pirmininkė Vilma Kisielienė. Artėja vasara, ilgos atostogos, įvairiausios pramogos, o tam reikia turėti pinigų. Nors sakoma, kad už pinigus laimės nenusipirksi, vis dėlto jie palengvina kasdienį gyvenimą. Neretas jaunuolis stengiasi susirasti darbą ir užsidirbti pinigėlių pats, kad nereikėtų savoms išlaidoms nuolat prašyti tėvų ar kitų artimųjų.

V. Kisielienė aptarė su mokiniais į ką svarbiausia atkreipti dėmesį norint įsidarbinti, kad neatsitiktų taip, kaip indų pasakos motyvais sukurtame animaciniame filmuke „Auksinė antilopė“, kuriame Radža sumaišo savo monetas su duotomis palyginti ar tikros ir po to nusprendžia: „Jei atiduosiu, tarp jų pateks ir manųjų. Aš savo pinigų niekam neduodu. Niekam. Niekam“. Taigi, svarbiausias dokumentas – Darbo sutartis, o taip pat ir visos sąlygos, kurios numatomos šiame dokumente. Kai kurie mokiniai bandė sakyti, kad labiau apsimoka „chaltūrinti“, nes gaunamas didesnis atlyginimas. Viešnia pateikė pavyzdžių iš savo darbo praktikos, kokios skaudžios pasekmės gali būti dirbant nelegaliai įvykus nelaimingiems atsitikimams, kad niekas negins darbuotojo teisės į teisingą atlygį už darbą, jei nebus tai įrodančių dokumentų. Dar vieną labai svarbią problemą padeda spręsti Darbo ginčų komisija, tai – patyčios, psichologinis smurtas darbe ir pan. Atpažinti patyčias, žeminantį elgesį mokiniai mokomi ir mokykloje, bet svarbiausia, tiek mokiniams, tiek suaugusiesiems, apie tai kalbėti, nebijoti ginti savo teises.

Aštuntokai, būsimi darbuotojai, o ateityje gal ir darbdaviai, įdėmiai išklausę Darbo ginčų komisijos pirmininkę Vilmą Kisielienę, dabar ne tik patys žinos kokia veikla užsiima komisija, kokiu atveju galima kreiptis, ką svarbiausia žinoti įsidarbinant, bet galės papasakoti tėveliams ir draugams.

Socialinė pedagogė Jolanta Matiukė

 

© 2016. Visos teisės saugomos