Žmogus per visą gyvenimą darbe praleidžia vidutiniškai 90 000 valandų. Todėl karjeros, kaip savo ateities būsimo kelio, pasirinkimas yra vienas svarbiausių sprendimų gyvenime. Priimti teisingą sprendimą yra nelengva, nes pasirinkimo galimybių yra be galo daug. Tai gali suklaidinti, versti keisti nuomonę, persigalvoti ir dvejoti. Šiam sprendimui paprastai reikalinga pagalba iš šalies.

Karjeros pasirinkimas prasideda dar mokykloje, kai susipažįsti su įvairiais mokymosi dalykais, dalyvauji projektuose ir renginiuose. Vienas toks – Profesinio orientavimo ir informavimo renginys, tiksliau, visa renginių puokštės diena, vyko ir Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinėje mokykloje.

Netradicinio ugdymo dieną 5–10 kl. mokiniai buvo įsitraukę į įvairias veiklas nuo ankstyvo ryto. Vieni keliavo į pažintines ekskursijas Panevėžio mieste, o tų ekskursijų metu lankėsi M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centre, UAB „Kauptė“, Apylinkės teisme ir Panevėžio archyve. Mokiniai ne tik susipažino su ten dirbančių atstovų profesijomis, tačiau ir dalyvavo įvairiose edukacinėse veiklose, bandė „pasimatuoti“ dalį profesijų, linksmai, žaismingai ir prasmingai leido laiką.

Kita dalis mokinių tuo metu liko mokykloje ir sulaukė garbingų svečių. Mokykloje lankėsi gausios pareigūnų pajėgos – kariškiai iš Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos, policininkai, taip pat mokykloje savo profesijos pristatyti atvyko Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties ir Visuomenės sveikatos biuro atstovai. Visi svečiai įdomiai pristatė savo profesijos ypatumus, demonstravo atsivežtas priemones, pasakojo, kaip vyksta jų eilinė darbo diena, į visas veiklas įtraukė ir pačius mokinius. Pavyzdžiui, policijos pareigūnės Renata ir Daiva leido mokiniams paliesti tam tikrus policininkų darbo atributus, išmėginti liemenių sunkumą, rodė įdomų ir informatyvų filmą apie policijos pareigūno profesiją pasirinkusių studentų mokslus, jų mokymus, kasdienybę. Pareigūnės, kaip ir kiti mokyklos svečiai, negailėjo laiko mokinių klausimams, šmaikščiai ir linksmai bendravo su susirinkusiais.

Dienai einant į pabaigą mokiniai susirinko aktų salėje, kurioje įvyko netradicinės ugdymo dienos uždarymas – šou „Profesinė mada“. Vaikai persirengę savo pasirinktos profesijos atstovais atliko meninius-kūrybinius pasirodymus, kurie buvo ir šmaikštūs, ir įdomūs. O renginio metu atsiskleidė visų mokinių svajonės ir ateities vizijos, kuo gi jie norėtų tapti ateityje – nuo gydytojo iki sportininko, nuo kunigo iki kirpėjo, mokytojo ar šokėjo.

Nors viskas atrodo tik linksmas ir įdomus žaidimas, bet tokiomis dienomis supranti, kad jau dabar yra tas laikas, kai gali dalintis ir semtis patirties iš autoritetų, planuoti ateities studijas, mokslus ir dėliotis planus, kad vėliau netektų gailėtis arba stoti „bet kur“. Tikimės, kad ši diena mokykloje ir už jos ribų buvo ne tik linksma, įdomi ir žaisminga, tačiau svarbiausia – naudinga.

Renginių dieną ir veiklas organizavo mokyklos Karjeros specialistė Irena Jasiūnienė, jai padėjo meno vadovė Loreta Švarlienė.

Lietuvių k. mokytoja R. Katilienė,

karjeros specialistė, tikybos mokytoja I. Jasiūnienė

Daugiau nuotraukų iš netradicinės ugdymo dienos veiklų – mokyklos „Facebook“ paskyroje (žiūrėti).

 

 

© 2016. Visos teisės saugomos