„Yra tik viena tikra vertybė – tai žmogaus ryšys su kitu žmogumi“ (Antuanas de Sent Egziuperi). Kiekvienam iš mūsų yra labai svarbu turėti draugų ar draugą.

Draugystė – tai nepaprastas, kupinas atradimų patyrimas. Jis padeda mums augti, pažinti pasaulį, atskleisti save. Draugais tampama todėl, kad gera kartu leisti laiką, galima pasidalinti paslaptimis, džiaugtis ir liūdėti kartu, įgyvendinti įvairiausius sumanymus ir nuveikti daugybę kitų be galo šaunių dalykų. „Draugystė yra sunkiausiai paaiškinamas dalykas pasaulyje. Jos nemoko mokykloje. Tačiau jei neišmokai draugystės prasmės, vadinasi, neišmokai nieko“ (Muhammad Ali).

Būtų labai puiku, jei būtų bent vienas „stebuklingas receptas“, kaip susirasti draugų. Deja, niekas tokio nežino. Iš tikrųjų, visus mus supa daug žmonių, kurie galėtų tapti mūsų draugais. Nereikia toli ieškoti: su savo bendraamžiais mokiniai susiduria mokykloje, kieme, bet ne kiekvienas iš jų tampa draugu. Jei žmogus nėra mūsų draugas, tai nereiškia, kad mes jo galime negerbti ir žeminančiai su juo elgtis. Nepagarba kitam žmogui sukelia daug neigiamų emocijų ir pykčio.

Kaip ir kiekvienais metais mūsų mokykla prisijungia prie „Vaikų linijos“ organizuojamos akcijos „Sąmoningumo didinimo mėnuo BE PATYČIŲ“. Visus metus pedagogai stengiasi diegti pagarbos, draugiškumo, atjautos vertybes, o kovo mėnesį, visi susitelkę, dar daugiau dėmesio skiria patyčių prevencijai ir žeminančio elgesio stabdymui. Šįkart 2c klasės mokinukai, paskatinti mokytojos Astos Purkėnaitės-Jokubauskienės, piešė spalvingas, linksmas draugystės korteles ir dalindamiesi savo darbeliais, kviečia visą mokyklos bendruomenę prisijungti prie draugystės stiprinimo ir geros nuotaikos skleidimo. Tikime, kad pavyks atrasti savyje tai, kuo galėtumėte pasidalinti su aplinkiniais. Tam nebūtini madingi rūbai ir populiarūs daiktai, svarbu sugebėti pasidalinti, duoti kitam. Draugo nenupirksi saldainiais ir daiktais, tiktai pagarba, atsidavimu, palaikymu ir plačia, nuoširdžia šypsena.

„Aš pasakysiu tik vieną paslaptį... Ji labai paprasta: matyti galima tik širdimi. Tai, kas svarbiausia, nematoma akimis“ (Antuanas de Sent Egziuperi).

Socialinė pedagogė Jolanta Matiukė

© 2016. Visos teisės saugomos